Hittat något olämpligt?
Rapportera härHur fungerar Sökis filter?
Läs merSökis.se som startsida
Läs mer
Min egen söksida
Läs mer
Sökruta på din sajt/blogg
Läs mer
Säkerhetstips för
stora & små
Läs mer.

Surfa Säkert - Ungdomar


Här är några tips kring vad som kan vara bra att tänka på när man surfar på internet.
För att göra det så enkelt som möjligt att hitta rätt information så har vi har delat upp sidan i tre olika avdelningar:
- Råd och tips
- Internet SMART plansch
- Viktiga länkar


- Råd och tips -

När du berättar om dig själv
Dela inte ut någon personlig information på internet!
Personlig information är till exempel ditt riktiga namn, msn, telefonnummer, namnet på din skola eller din adress.
Du vet aldrig vem som ser det du skrivit.

När du lägger upp bilder
En bild som läggs upp på internet kan vara väldigt svår att bli av med. Vem som helst kan ju ladda ner bilden och sprida den vidare. Lägg därför bara upp bilder som det inte gör något att alla kan se.
Fråga alltid dina föräldrar om lov innan du lägger upp bilder på dig själv.
Om du vill lägga upp en bild på någon annan måste du också alltid fråga om lov.
Om du ska träffa någon i verkligheten som du bara har träffat på internet På internet kan du bli kompis med människor från hela jorden. Jättebra så klart! Men. Var medveten om att alla kanske inte är den de säger sig vara. På internet är det ofta enkelt att ha en falsk identitet.
Om du ska träffa någon i verklightetet som du bara har träffat på internet ska du alltid ta med dig en vuxen, stäm alltid träff på ett ställe där det finns mycket människor – aldrig hemma hos någon.

När du får information från nätet
Det finns fantastiskt mycket information på internet, men tyvärr är inte allting sant. Många hemsidor har dålig kontroll över vilka ”fakta” som läggs upp på sidan. Mycket är felaktigt och en del är rena lögner.
När du hämtar information från internet ska du alltid fundera på vem det är som har lagt upp informationen. Varför vill hemsidan berätta just det här? Är hemsidan värd att tro på? Står det var informationen kommer ifrån från början? Kolla också efter datum för att se när texten är upplagd. Kanske stämmer inte faktan längre?

Var inte rädd att för anmäla!
På alla seriösa hemsidor finns det möjlighet att anmäla den som behandlar andra illa. På det viset hjälper du de som har hemsidan att upptäcka saker som de annars kan missa.- Internet SMART plansch -


Ladda gärna ner och skriv ut vår plansch (A4 storlek)
som innehåller tips på hur du blir internet SMART.

Planschen är självklart gratis att ladda ner, distribuera samt skriva ut.
- Viktiga länkar -

BRIS
Med BRIS kan du ringa, maila och chatta om vad som helst, ingenting är för stort eller för litet, för konstigt eller för vanligt. En vuxen på BRIS svarar i telefon, på ditt mail eller chattar, och du är alltid anonym.

Friends
Jobbar med bland annat förebygga och minska mobbingen i skolan med hjälp av kamratstödjare.

Aktiv ungdom
Aktiv Ungdom samlar barn och ungdom i meningsfull verksamhet präglad av objektivitet, samarbete och respekt för oliktänkande. Aktiv Ungdom är partipolitiskt neutralt och verkar utan religiösa bindningar. Det centrala i all verksamhet är att ge ungdomarna en stimulerande fritid, som kan leda till varaktiga intressen, och att ta vara på enskilda initiativ.

Barnombudsmannen
Barnombudsmannens hemsida innehåller information, fakta, rapporter om bland annat mobbning.

Rädda Barnen
Rädda Barnens arbete mot mobbning har under senare år bedrivits bl.a. genom att det producerats material för olika grupper om mobbning. Det finns material för alla åldersgrupper i skolan t.o.m. gymnasiet, med olika infallsvinklar på mobbning. Lär mer på Rädda Barnens hemsida.[ Start | Om Sökis.se | Kontakt | Länka till Sökis.se | Surfa säkert ]

© 2015 Sökis.se